Zapostavljena arhitektura

Shibam, Jemen
III vek p.n.e. (trenutne zgrade su iz XVI veka)
Broj stanovnika: 7.000

Lociran u centru Jemena, utvrđeni grad Šibam je jedno od nemogućih mesta i neobičnosti arapskog uređenja. Zbog svoje lokacije i političke nestabilnosti države, još uvek nije u potpunosti istražen. Glavna osobenost mu je vertikalnost zgrada: kule visine do 40 m, sa 7 spratova, izgrađeno sve od blata. Smatra se “Menhetnom pustinje”.

Većina njegovih zgrada je izgrađena u XVI veku, nakon masovnih poplava koje su uništile prethodna naselja 1532/3. godine. Shibam je bio bogat grad zbog poljoprivrede i trgovine začinima i tamjanom i to je razlog što je grad trpeo kontinuirane napade i invazije. Morfologija grada i njegovih zgrada uslovilo je neophodnošću da budu zaštićeni od tih napada.

Pravougaoni oblik Shibama (330 metara dužine i 240 metara širine) je okružen zidom koji su štitili grad od beduinskih napada. Kompaktnost i vertikalnost zgrada je takođe posledica defanzivne prirode Shibama. Mnoge od kula su međusobno povezane mostovima, kako bi se omogućilo građanima da pobegnu u slučaju neprijateljskog napada. Svaka zgrada je obično pod ingerencijom jedne porodice: prvi i drugi sprat su se koristili za smeštaj životinja (životinje su držale u kući, ako je došlo do napada) i skladištenje, a treći sprat je bio dom porodice.

IZGRADNJA
Shibam zgrade su izgrađene ciglama od blata, koristeći tehniku koja je ostala netaknuta tokom posljednjih vekova. One imaju trapezoidni oblik, u cilju smanjenja težine zidova na višim nivoima. Podovi su izgrađeni od drveta, nošeni spoljnim zidovima; iznutra, drveni stubovi regulišu svetlost sunčevih zraka. Kako je fasada oštećivana od strane vetra i kiše, zidovi su periodično prekrivani blatom.

SADAŠNJE ČINJENICE i GRAD U OPASNOSTI
Tokom poslednjih godina, Shibam je ugrožen prirodnim katastrofama, kao i ratom i terorizmom koje trpi Jemen. U 2008. godini, poplava je izazvala teška oštećenja na zgradama. Nakon toga je započeo program obnove. Osim toga, grad je proglašen svetskom baštinom u opasnosti, od strane UNESCO-a, zbog rata u Jemenu. S druge strane, Shibam je postao referenca za urbanizam Bliskog istoka, ali i vrlo redak primer tradicionalnog načina gradnje od prirodnih materijala i izdržljivosti koja je prati, čemu se moderna arhitektura, ali i čovečanstvo danas sve više vraća.

http://www.hiddenarchitecture.net/2016/01/shibam.html?m=1

 

 

Označite vaš utisak:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*