Upoznavanje

 

Udruženje “Carpe Diem” je osnovano 21.09.2017. Naziv u bukvalnom prevodu na srpski znači “Uberi dan”, a u opšteprihvaćenom prevodu “iskoristi dan”. Shodno značenju te latinske izreke, udruženje je formirano da doprinese prevazilaženju prepreka da svaki dan živimo “punim plućima”.  Glavna vodilja udruženja jeste težnja da se olakša borba za osnovne uslove života, zatim da se pruži prilika potencijalu u svakom pojedincu da se iskaže u punom svetlu, da se povrati opšte poverenje u zajedništvo, danas preko potrebno i na kraju, da se povrati poštovanje prirode i prirodnih resursa. Materijal predstavljen na ovom sajtu predstavlja mali deo sveukupne vizije. 

Segmenti rada kojima se udruženje bavi, način funkcionisanja, principi zaštite, misija i ciljevi, čine organizaciju jedinstvenom u Srbiji – kao konkretan inovativan model podrške postojećim pozitivnim inicijativama i razvoju društva uopšte. Ipak, najbolja stvar u svemu je što će trenutna vizija sigurno još više rasti, povezivanjem sa osobama koje prepoznaju značaj ovakvog oblika delovanja. Bili oni deo ove organizacije ili po sličnim principima realizovali sopstvene aktivnosti, zajedno idemo ka istom cilju.

Organizaciona šema udruženja (kliknite na sliku za uvećanje) 

Udruženje “Uberi dan” će raditi kao socijalno preduzeće. Praktično, svrha postojanja se svodi na:
– pokretanje internet prodavnice i drugih privrednih delatnosti, sa ciljem da se profitom raspolaže pod strogom kontrolom i principima zaštite
– korišćenje profita u potpunosti za rešavanje brojnih problema svakodnevnice, sa kojima se suočavamo pojedinačno i kolektivno
– predstavljanje različitih mogućnosti za prepoznavanje, jačanje i primenu potencijala svakog pojedinca, u cilju doprinošenja da se veći broj ljudi, na bilo koji način, svojim delovanjem priključi. Na taj način će se obezbediti održivost programa, stvarati nova rešenja i ujedno, rezultati i mogućnosti će dolaziti do većeg broja pojedinaca.

Ključna pitanja kojima se udruženje / socijalno preduzeće bavi su: 

  1. Kako ublažiti, eliminisati trend življenja samo za plaćanje troškova? Nažalost, to je realnost većine građana ne samo Srbije, koja je ipak podložna promenama.
  2. Na koji način se baviti onim u čemu smo najbolji i što volimo? Posledice pomenute realnosti ostavljaju vrlo malo ili nimalo prostora da se posvetimo sebi i ostvarenju nečega za šta smo nekada bili sigurni da treba i da možemo da uradimo. Rešavanjem prvog pitanja, taj prostor se oslobađa, a uz dodatna rešenja, možemo obezbediti da taj prostor potraje što duže.
  3. Kako obezbediti okruženje koje će nas u ostvarenju toga podržati? Jednostavno, sami ne možemo, jer čini se da su okolnosti prejake. Zato nam je namera da pokrenemo i procese povezivanja ljudi koji razmišljaju u istom pravcu. Snaga njihovog zajedništva će biti dovoljno jaka da se izbori sa okolnostima i jedan drugom, uz druge mehanizme, biće “vetar u leđa” za ostvarenje individualnih posebnosti.
  4. Koje su mogućnosti obezbeđenja resursa i uslova da se uradi nešto korisno? Postoje mnoge zdrave ideje, ali resursa čini se da je malo. Tačno je da novac diktira mnogo toga. Ipak, ako malo promenimo način posmatranja postojeće situacije, možemo otkriti da mogućnosti postoje. I za obezbeđenje novčanih sredstava, kao i za obezbeđenje svih drugih resursa koje smo (ne)opravdano zapostavili. Iskorišćenjem tih mogućnosti možemo značajno doprineti da zdrave ideje ugledaju svetlost dana.

Kratko predstavljanje sadašnjih direktnih članova:

Ivan Milovanović, incijator organizacije i programa – Zna da svaki pojedinac ima u sebi posebnost i da je potreban mali podsticaj da nam se život transformiše u daleko iznad proseka. Veruje da se sve dešava sa mnogo većim smislom i razlogom, nego što to rečima možemo opisati. Živi da ispoštuje nepisane zavete prema posebnim osobama koje su bile, jesu i biće deo njegovog postojanja; kao i za ostvarenje jednog sna i za svoju ginu… Inače je to mladić, rođen davne 82-e godine prošlog veka. Kroz program “Rešenje postoji” reprezentuje organizatorske veštine stečene na FTN Čačak, Univerzitet Kragujevac. Uz to je kliring life couch i budući klirer. Spektar interesovanja – jednostavno, jako širok… Biografija

Milan Gostović, jedan od osnivača organizacije – rođen je 1993-e, u Paraćinu, gde je završio osnovnu i srednju školu, a trenutno je apsolvent na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, modul elektroenergetika. Timski nastrojen i veoma ambiciozan da tim dodje do cilja. Veruje da svako može imati svoj hobi koji ispunjava ljubavlju i da takav hobi može postati posao od kog se može lagodno živeti. Pozitivno kritički nastrojen ka novim pozitivnim “ludačkim” idejama, koje mogu doneti blagostanje kako pojedincu tako i zajednici.

Zvonimir Gostović, jedan od osnivača organizacije – rođen 1993-e. Veoma ambiciozan i svestran mladić. U rodnom gradu, Paraćinu, završio osnovnu školu i gimnaziju, a trenutno teži sticanju zvanja dipl. inž. elektroenergetike, FTN Čačak. Sklon kontinuiranom usavršavanju u različitim oblastima. Veruje da je svaki čovek rodjen sa talentima, koje treba da otkrije u sebi. A sa njima može nemerljivo doprineti čovečanstvu…
Ljiljana Dukić, sektor internet marketinga – Rođena davne godine 1979. u Smederevu. Zaljubljenik u prirodu i životinje, life coach, promoter zdrave veganske ishrane, po formalnom obrazovanju diplomirani bibliotekar – informatičar.
Marko Triš, dizajner permakulture – Prirodnjak i borac za očuvanje životne sredine. Polje interesovanja su mu permakultura, prirodna gradnja, off-grid sistemi domaćinstva – radeći na sopstvenoj misiji da napravi sinergiju prirode i čoveka u stvaranju boljeg društva. Programu doprinosi svojim znanjem i praktičnim iskustvom gradnje kuća od prirodnih materijala (slama, COB…), kao i u oblasti energetske efikasnosti. Diplomirani inženjer građevinarstva na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, smer konstrukcije. Završio permakulturni dizajn 2014. godine u Novom Sadu.
Vladimir Perić, IT sektor – internet prodavnica – Rođen 1975. godine u Kraljevu. Po zanimanju programer. Završio ETF u Beogradu. Zaljubljenik u životinje i prirodu. Sanja i radi na tome da se preseli i živi negde u prirodi, na samoodrživom domaćinstvu. Vegeterijanac.

Carpe Diem – socijalno preduzeće