Program “Rešenje postoji”

Program “Rešenje postoji” je prvi program ka realizaciji sveukupne vizije udruženja. Ako bi morali da svedemo svrhu programa na par rečenica, onda možemo reći da se program svodi na:
– pokretanje internet prodavnice i drugih privrednih delatnosti, sa ciljem da se profitom raspolaže pod strogom kontrolom i principima zaštite
– korišćenje profita u potpunosti za primenu rešenja kako se mogu smanjiti troškovi življenja, za rešavanje brojnih problema svakodnevnice, a ujedno i za kulturne i humanitarne aktivnosti
formiranje timova koji će obezbediti održivost programa, stvarati nova rešenja i raditi na tome da očekivani rezultati programa budu dostupni svakom pojedincu.

Ključna pitanja kojima se program bavi su: 

  1. Kako ublažiti, eliminisati trend življenja samo za plaćanje troškova? Nažalost, to je realnost većine građana ne samo Srbije, koja je ipak podložna promenama.
  2. Na koji način se baviti onim u čemu smo najbolji i što volimo? Posledice pomenute realnosti ostavljaju vrlo malo ili nimalo prostora da se posvetimo sebi i ostvarenju nečega za šta smo nekada bili sigurni da treba i da možemo da uradimo. Rešavanjem prvog pitanja, taj prostor se oslobađa, a uz dodatna rešenja, možemo obezbediti da taj prostor potraje što duže.
  3. Kako obezbediti okruženje koje će nas u ostvarenju toga podržati? Jednostavno, sami ne možemo, jer čini se da su okolnosti prejake. Zato nam je namera da pokrenemo i procese povezivanja ljudi koji razmišljaju u istom pravcu. Snaga njihovog zajedništva će biti dovoljno jaka da se izbori sa okolnostima i jedan drugom, uz druge mehanizme, biće “vetar u leđa” za ostvarenje individualnih posebnosti.
  4. Koje su mogućnosti obezbeđenja resursa i uslova da se uradi nešto korisno? Postoje mnoge zdrave ideje, ali resursa čini se da je malo. Tačno je da novac diktira mnogo toga. Ipak, ako malo promenimo način posmatranja postojeće situacije, možemo otkriti da mogućnosti postoje. I za obezbeđenje novčanih sredstava, kao i za obezbeđenje svih drugih resursa koje smo (ne)opravdano zapostavili. Iskorišćenjem tih mogućnosti možemo značajno doprineti da zdrave ideje ugledaju svetlost dana.

Program će se realizovati u fazama. Dinamika zavisi od direktnog učešća i interesovanja javnosti i drugih aktera društva. Na ovom sajtu su predstavljene faze, sa do sada planiranim aktivnostima i očekivani rokovi realizacije, koji su definisani prema internim procenama. Akcenat u ovom trenutku je na fazi I i pokretanju internet prodavnice, odakle će ostvaren profit biti iskorišćen za dalje faze, prema kružnom ciklusu predstavljenom na početnoj strani sajta.

Carpe Diem – socijalno preduzeće