Stvaranje kritične mase

Pre nego pređemo na suštinu, predstaviću jedan eksperiment, sa kojim ste možda već upoznati, čiji izbor može da deluje čudnovato, ali vrlo brzo ću pojasniti razloge za to. U pitanju je eksperiment o ponašanju pod uticajem uslovnog refleksa (refleksa koji se stiče nakon određenog broja ponavljanja nekog dešavanja, odnosno broja ponavljanja uticaja koji taj događaj ostvaruje na nas).

U kavez sa 5 majmuna postavljena je banana na vrh kaveza, do koje se može doći uz pomoć drvenih sanduka.

Kada prvi majmun počne da se penje da dohvati bananu, eksperimentatori mlazom hladne vode prskaju ostala četiri majmuna. Ponovljanjima ovakvog ponašanja stvaraju uslovni (Pavlovljev) refleks kod majmuna, da će doživeti neprijatn, hladni šok svaki put kada neko od njih posegne za bananom na vrhu kaveza.

Zbog toga će, kada god neki majmun pokuša da dođe do banane, biti nasilno sprečen od ostale četvorice. Uskoro niti jedan od njih neće pokušavati da dosegne “zabranjeno voće”.

Kada jednog od 5 majmuna zamene novim majmunom, on će (ne posedujući uslovni refleks) krenuti ka banani i biti (nimalo nežno) sprečen od četvorice “starih” majmuna.
Tako će i novi majmun naučiti da se ne sme uzimati banana, jer će u suprotnom biti fizički napadnut. Tako su “stari” majmuni preneli uslovni refleks na novoga.

Kada još jedan majmun iz originalne postavke bude zamenjen novim, u kažnjavanju njegovih pokušaja da dođe do banane učestvovaće ne samo 3 stara majmuna, već i onaj koji je u kavez ušao kao prva zamena i koji je uslovni refleks stekao posredno.

I tako će se ovaj obrazac ponašanja prenositi na sve nove majmune u kavezu. Čak i kada se zameni i poslednji majmun iz prve petorke koji su bili polivani vodom, majmuni će napadati novajliju u kavezu koji krene ka banani. Oni ne znaju zašto je zabranjeno uzimati bananu (ne znaju da će biti poliveni vodom), niti znaju zašto je potrebno da tuku onog koji to pokuša, ali slepo poštuju ta pravila.

Dok sam razmišljao o sadržini ovog teksta, u trenutku sam se zamislio da postoji mogućnost da će neki čitalac mene ili još gore, sebe poistovetiti sa učesnicima ovog eksperimenta, ali u poređenju sa onim što smo kao društvo postali, otuđeni jedni od drugih i prazni, majmuni su plemenite i vrlo inteligentne životinje i zbog toga meni lično ne smeta to poređenje. Ali zbog čega navodim ovaj eksperiment?

Razlog leži u tome što kao pojedinci, mnogi od nas, iako nas je sve manje, ima svesnost o “široj slici” dešavanja oko nas. Ima i dalje tu dozu ljudskosti u sebi i ako ništa, bar i dalje oseća ljude oko sebe i da nešto može i mora biti učinjeno, kako bi ovaj svet bio lepše mesto. Ali svako naše delovanje ili čak pomen toga, nailazi vrlo često na reakciju opisanu u ovom eskperimentu – masa nas povuče nazad i nenežno nas pomiluje. Deo te mase će možda delimično prepoznati da je zaista vredno to što želite da uradite, ali nametnut sistem vrednosti, tokom dugogodišnjeg srozavanja kulture i raznih pritisaka koje smo trpeli, pretvorili su većinu u slabe, povodljive, nestabilne osobe, koje su izgubile sigurnost u moć sopstvenog uticaja, zbog čega lažnu sigurnost pronalaze u pripadnosti masi i ne usuđuju se da rizikuju tu sigurnost, pa iako možda imaju ispred sebe veoma jake dokaze da je upravo to – lažna!

Tako odvojeni, pod uticajem mase koja nas konstantno guši, teško je pronaći način da se izborimo za svoj cilj ili ostvarenje sopstvene namere, za koju duboko osećamo da je veoma korisna za nas i nama drage osobe. Kao pojedinci, u najvećem broju slučajeva doživimo gore opisan pad i entuzijazam zna da opadne.

Sama činjenica da ste na ovom sajtu i da ste pogledali teme kojima se bavimo, govori o vašoj opredeljenosti da ne budete pripadnik opisane, „većinske“ mase koja guši. Namera nam je da kroz realizaciju započetih podprojekata stvorimo stabilnu vezu, kritičnu masu takvih osoba, koja će se zatim, na različite načine suprostaviti masi protivteže.

Sadržaj ovog portala, kao i suština ovog projekta, jeste namenjena svima, ali nije za svakoga! Onaj za koga nije, sam će sebe eliminisati, nikako mi… Za nas koji smo jasno opredeljeni, otvorena je mogućnost koja se pokazuje kao neophodnost, da oslobodimo svoju kreaciju i emociju, potpomažući jedni druge i pružajući jedni drugima podršku, koju ne dobijamo od okoline.

Da ne filozofiram više, siguran sam da vidite u kom pravcu zajedno možemo otići 🙂 Tvoja odluka čini promenu – uključi se!

Carpe Diem – socijalno preduzeće