Svrha sajta

Sajt na kome se nalazite ima višestruku funkciju. Osnovna jeste da prenese informaciju i da označi početak, nečega što je po autorima portala i projekta koji stoji iza njega, od velike važnosti za proces suprostavljanja negativnim trendovima, kojima smo svakodnevno izloženi. (Ciljevi projekta su detaljnije opisani na strani “ko smo mi?”, ali i kroz pojedinačne segmente sajta, izdvojene na naslovnoj strani i u meniju, koji predstavljaju podprojekte sveukupnog).

Neke od tekstova koje možete pronaći na ovom mestu, možda ste već videli. Ipak, nije nam cilj da budemo 100% originalni po tom pitanju, jer priznaćete, u moru informacija kojima smo svakodnevno bombardovani, vrlo malo je toga što je zaista originalno (ne računajući hroniku i vrlo česta, namerno dirigovana dešavanja, u svrhu stvaranja senzacija, da bi se privukla publika). Cilj nam je da napravimo paralelu sa sistemom privlačenja pažnje ljudi negativnim dešavanjima i da, rizikujući da zbog toga što ne pratimo aktuelnosti na političkoj, estradnoj sceni ili crnu hroniku, privučemo tek neznatni procenat javnosti, postepeno gradimo mesto na kom se mogu pronaći isključivo informacije koje su od direktne važnosti za progres svakog pojedinca, u onom suštinskom smislu. Naravno, svako dešavanje oko nas, bez obzira koliko delovalo da nije naša briga, nosi poruku za nas, ali ako nismo dovoljno posvećeni sebi i pozitivnim stvarima, zasigurno nećemo spoznati tu poruku, usled čega ne možemo razumeti svet oko sebe, niti dobiti odgovor na pitanje “Zbog čega sve oko nas deluje haotično? Šta je pravi razlog tome?”.
Zbog toga ćemo se nekada morati dotaći i negativnih tema, ne u svrhu pukog izveštavanja, već u svrhu olakšanog ukazivanja da moramo staviti fokus na ono “svetlo” koje će poraziti tu negativnost!

Ne verujem u slučajnosti, pa tako ne verujem da ovaj tekst koji pišem i naša namera čisto onako postoji, da bi se reklo da smo pokušali. Isto tako ne verujem da ste vi sada na ovom mestu slučajno. Mnoge stvari koje ste možda negde pročitali, a kojih ćete se ovde podsetiti, i one nove koje će doći do vas, uveriće vas da smo svi zajedno ovde sa razlogom!

Pozivamo vas na razmenu informacija, putem komentara, putem tekstova ili na bilo koji drugi način. Svakako ima još mnogo toga dobrog, korisnog, što može da odgovori na našu potragu za potpunošću, ali i da doprinese sveukupnim ciljevima projekta Carpe Diem.

Dodatno, ideja sajta je da pokrene stvaranje preko potrebne kritične mase, koja razmišlja u istom smeru. Detaljnije o ovoj ulozi sajta je opisano na strani “Stvaranje kritične mase”. Za potrebe predstavljanja svrhe, izdvojićemo jedan deo.

… kao pojedinci, mnogi od nas, iako nas je sve manje, ima svesnost o „široj slici“ dešavanja oko nas. Ima i dalje tu dozu ljudskosti u sebi i ako ništa, bar i dalje oseća ljude oko sebe i da nešto može i mora biti učinjeno, kako bi ovaj svet bio lepše mesto. Ali svako naše delovanje ili čak pomen toga, nailazi vrlo često na reakciju opisanu u predstavljenom eskperimentu – masa nas povuče nazad i nenežno nas pomiluje. Deo te mase će možda delimično prepoznati da je zaista vredno to što želite da uradite, ali nametnut sistem vrednosti, tokom dugogodišnjeg srozavanja kulture i raznih pritisaka koje smo trpeli, pretvorili su većinu u slabe, povodljive, nestabilne osobe, koje su izgubile sigurnost u moć sopstvenog uticaja, zbog čega lažnu sigurnost pronalaze u pripadnosti masi i ne usuđuju se da rizikuju tu sigurnost, pa iako možda imaju ispred sebe veoma jake dokaze da je upravo to – lažna!

Tako odvojeni, pod uticajem mase koja nas konstantno guši, teško je pronaći način da se izborimo za svoj cilj ili ostvarenje sopstvene namere, za koju duboko osećamo da je veoma korisna za nas i nama drage osobe. Kao pojedinci, u najvećem broju slučajeva doživimo pad i entuzijazam zna da opadne.

Sama činjenica da ste na ovom sajtu i da ste pogledali teme kojima se bavimo, govori o vašoj opredeljenosti da ne budete pripadnik opisane, „većinske“ mase koja guši. Namera nam je da kroz realizaciju započetih podprojekata stvorimo stabilnu vezu, kritičnu masu takvih osoba, koja će se zatim, na različite načine suprostaviti masi protivteže.  

Sadržaj ovog portala, kao i suština ovog projekta, jeste namenjena svima, ali nije za svakoga! Onaj za koga nije, sam će sebe eliminisati, nikako mi… Za nas koji smo jasno opredeljeni, otvorena je mogućnost koja se pokazuje kao neophodnost, da oslobodimo svoju kreaciju i emociju, potpomažući jedni druge i pružajući jedni drugima podršku, koju ne dobijamo od okoline.

Na kraju, nakon stvaranja stabilnog sistema informisanja i kritične mase okupljene oko vizije znatno povoljnijih okolnosti, u odnosu na sadašnje, imaćemo najvažniji resurs za daleko konkretnije delovanje – sinergiju neslućenih razmera!

Kako vreme bude prolazilo i kako se budu skupljala dodatna znanja, iskustva i mogućnosti, nadograđivaćemo i sebe i predstavljene aktivnosti. S obzirom na željeni cilj, čeka nas zaista ogroman posao, ali sa druge strane gledano, šta god da odlučimo, u narednom periodu nas čeka mnogo izazova i može se reći teškoća. Ipak, možemo izabrati – da se i dalje „mučimo“ i na kraju opet zavisimo od volje pojedinaca i povodljive mase, bez da imamo „siguricu“ koju nam niko ne može oduzeti ILI da učinimo napor i izgradimo za sebe i druge neuništivi temelj, osnovu našeg konstantnog napredovanja i pravog, životnog zadovoljstva, a koji ćemo, kako ćete sami prepoznati, izgraditi i dograđivati realizacijom pomenutih aktivnosti.

Poznata izreka kaže da put od hiljadu milja počinje prvim korakom. Jasnom namerom smo prvi korak načinili! Neka nam je sa srećom!

Carpe Diem – socijalno preduzeće