Infrastruktura Oaze – objekat za život

U pitanju je objekat koji će se graditi od materijala koji se mogu naći u prirodi – bale sena, kob masa (zemlja, slama), kamen, čerpić, drvo, glina… U pitanju je sistem gradnje kojim se gradilo vekovima, a koji je zapostavljen. „Trajnost ovakvih objekata je i do 300 godina, a u istočnim zemljama (Azija) postoje višespratnice građene na ovaj način, stare više od milenijuma, danas i dalje funkcionalne“.

U poređenju sa konvencionalnim načinima gradnje, ovi objekti su otporni na zemljotres, poplave, pa čak i na ekstremnije elementarne nepogode poput tornada (koji nije odlika naše klime, ali je pokazatelj otpornosti objekata).

Na prvi pogled, ovakav stil gradnje izaziva u ljudima odbojnost, jer ih asocira na staro, zapušteno, estetski nefunkcionalno, nekomforno. Ipak, koristeći pojedine principe iz savremene arhitekture, izvršen je spoj starih i novih načina gradnje, pa objekti koji se grade na staromodan način imaju u potpunosti i estetiku, kao i komfor. Drugim rečima, ekološka, funkcionalna, estetska i komponenta komfora su potpuno objedinjeni.

Dodatna prednost ovog objekta je energetska nezavisnost. Zapravo, imanje će imati instaliran sistem za korišćenje geotermalne energije. Čisto radi ukazivanja na značaj, navešćemo činjenicu da planeta Zemlja u ovom trenutku raspolaže količinama geotermalne energije za snabdevanje čitave planete narednih 4000 godina, a imajući u vidu da je to obnovljiv izvor, to znači da je samo od ovog izvora energije moguće obezbediti sve potrebe za energijom zauvek. Kompleks će upravo imati taj sistem iskorišćenja energije, isključivo za potrebe grejanja, s obzirom da je tehnologija iskorišćenja geotermalne energije za proizvodnju električne energije, suviše skupa u ovom trenutku.

Solarni paneli i vetrogeneratori, dodatni su izvor energije. Sveukupno, postiže se ili potpuna energetska nezavisnost ili zavisnost u minimalnoj meri, od standardne mreže, za potrebe napajanja aparatura. Međutim, i u tom slučaju, imajući u vidu da je rešen ogroman izdatak i potreba za toplotnom energijom, troškovi korišćenja električne energije ne smeju biti prepreka razmišljanju o formiranju ovakvog objekta.

Treba pomenuti i to da je emisija otpadnih voda i materija, svedena na minimum, tj. postoji i opcija potpune eliminacije. To dodatno pojačava snagu ekološke komponente objekta.

Biće korišćen sistem kruženja vode iz prirode, uz odgovarajuće filtriranje, tako da se postiže i nezavisnost u pogledu vodosnabdevanja.

Objekat za življenje, u sklopu jednog kompleksa, biće dovoljno prostran za život šest osoba. Oni će upravljati pametnim sistemom za poljoprivrednu proizvodnju, a ujedno će pratiti uzgoj organskih kultura za prodaju. Njihovo snabdevanje hranom u toku prve godine, biće obezbeđeno iz sredstava budžeta za celokupan projekat, a narednih godina, to će biti obezbeđeno iz dobijene zalihe hrane kroz pametan sistem. Šest osoba će imati status zaposlenog, koji će živeti na svom radnom mestu. Radiće se na tome da se potpiše ugovor na 5 godina, nakon čega svaki zaposleni, dobija procentualno učešće u raspodeli dobiti od prodaje organskih kultura, ako se organska proizvodnja u tom periodu razvije, pod uslovom da dobijeni procenat iskoristi za razvijanje sopstvenog ekološkog imanja i sopstvenih zasada. To je plan u ovom trenutku, koji će se sigurno dorađivati kako realizacija projekta bude tekla. Treba napomenuti da je deo trenutnog plana (razmišljanja) da će nakon što formiraju svoje gazdinstvo, imati obezbeđenu podršku za razvoj istog (npr. za prodaju proizvedenih proizvoda) upravo oslanjajući se na rezultate sveukupnog programa u narednim godinama. Na taj način radnik dobija potpunu satisfakciju i mogućnost daljeg sopstvenog razvoja, usklađeno sa razvojem društvene zajednice.

Carpe Diem – socijalno preduzeće