Izgradite podzemnu staklenu baštu od 300$, funkcionalnu tokom cele godine (video)

Uzgajivači u hladnijim podnebljima često koriste različite pristupe za produženje sezone uzgajanja ili da daju svojim usevima podsticaj.

walipini-1
Staklenici su obično ostakljene strukture, ali su obično skupi za izgradnju i grejanje tokom zime. Mnogo više pristupačna i efikasna alternativa staklenicima je “walipini” (jedna reč Aymara Indijanaca za “mesto topline”), takođe poznat kao podzemni ili jami staklenik. Razvijena pre više od 20 godina, za hladna planinska predela Južne Amerike, ova metoda omogućava uzgajivačima da održe produktivnim vrt tokom cele godine, čak i u najhladnijim klimatskim uslovima.

Pogledajte video koji pokazuje kako zemljom zaštićena, bazična verzija “walipini”-a izgleda iznutra:

Kako “Wallipini” izgleda i kako da ga izgradite:

walipini2

To je prilično intrigantan sklop koji kombinuje načela pasivnog solarnog grejanja sa zemunicama. Ali kako napraviti jedan? Od američkog održivog poljoprivrednog neprofitnog Benson Instituta, dolazi poučan priručnik o tome kako “walipini” radi, i kako ga izgraditi:

“Walipini” koristi prirodne resurse kako bi pružio toplo, stabilno, dobro osvetljeno okruženje povrću tokom cele godine. Dubina 2 – 2,5m i hvatanje i skladištenje sunčevog zračenja su najvažniji principi za uspešnu izgradnju “Walipini”.

“Walipini” u najjednostavnijem smislu, je pravougaoni otvor u zemlji 2 – 2,5m dubine, pokriven plastičnom folijom. Najduža površina pravougaonika je naspram zimskog sunca – ka severu na južnoj hemisferi i ka jugu na severnoj hemisferi. Debeli zid od nabijene zemlje na stražnjem delu zgrade i mnogo niži zid na prednjem, obezbeđuju potreban ugao za krov od plastične folije. Ovaj krov zatvara rupu, daje izolacioni vazdušni prostor između dva sloja plastične folije i omogućava sunčevim zracima da prodru i stvore toplo, stabilno okruženje za rast biljaka.

walipini3

Ovaj zemljom zaštićen staklenik se utapa u termalnu masu zemlje, tako da je potrebno mnogo manje energije za zagrejavanje unutrašnjosti, nego kod nadzemnih staklenika. Naravno, postoje i mere opreza po pitanju hidroizolacije, drenaže i ventilacije, istovremeno sa pravilnim usmeravanjem ka suncu – što je detaljno obrađeno u priručniku.

Najbolje od svega, prema Benson institutu, njihov “walipni” model 6X22 metara u La Paz-u košta samo oko 250 – 300$, zahvaljujući besplatnom radu vlasnika i suseda i korišćenju jeftinijih materijala, kao što su plastična folija sa ultraljubičastom (UV) zaštitom i PVC cevima.

Jeftini, ali efikasan, podzemni staklenik je odličan način za proizvođače da proizvode hranu tokom cele godine u hladnijim podnebljima.

Izvor: http://www.treehugger.com/green-architecture/build-underground-greenhouse-garden-year-round.html

Označite vaš utisak:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*